Drveni kistovi i kistovi s perjem za premazivanje
Tradicionalno posuđe koje poznajete iz kuhinja svojih baka i prabaka. Leptir mašna, poznata i kao pero ili mazalica, izrađena je od guščjeg perja, dok je kist od prave konjske dlake. Oba ova alata možete koristiti kod pečenja, primjerice kod mazanja savijača od jabuka, božićnih kolačića i namaza. No pogodan je i za pečenje mesa na roštilju.
Bestsellers
Mašinica, pekarski alat s mirisom tradicije
Oklagija, poznata i kao oklagija ili valjak, tradicionalni je alat u kuhinji, koji se uglavnom koristi za trljanje tijesta prije nego što se stavi u pećnicu. Ali može poslužiti i kod pečenja mesa na roštilju. Izrađene od finog guščjeg perja, ove četke imaju bogatu povijest i bile su omiljeni proizvod mnogih generacija. Mašnu ćete sigurno pronaći u (pra)bakinom kredencu. Krilca su cijenjena zbog sposobnosti da ravnomjerno rasporede razmućena jaja, ulje ili čak med po površini tijesta. Zahvaljujući svojoj mekoći i fleksibilnosti, omogućuju precizno trljanje, primjerice , božićnih kuglica kućne izrade.
Kako očistiti leptir mašnu
Lukovi i krila tradicionalni su alati koji kombiniraju klasičnu eleganciju s praktičnošću. Kako bi lukovi dugo bili u dobrom stanju, važno je pravilno ih njegovati. Njihovom perju nije mjesto u perilici posuđa. Nakon upotrebe, perje treba temeljito odmastiti i ostaviti da se prirodno osuši na zraku, najbolje blizu prozora. Drvenu dršku treba s vremena na vrijeme malo namazati uljem kako bi sačuvala svoju ljepotu i snagu. Uz dobru njegu, dugo će vam služiti i podsjećati na vrijednost tradicionalnih kuhinjskih alata u obiteljskoj povijesti.